zondag 17 juli 2016

Ligfiets voor d'rbij

Deze week verscheen op Ligfiets.net een advertentie voor een gele Optima Dragon.
Het jarenlange stilstaan had de fiets geen goed gedaan: een muurvast verroeste ketting, onbeweegbare versnellingskabels en lege banden maakten het onmogelijk om de fiets rijdend op te halen. De prijs was wel erg schappelijk, namelijk gratis. Ik zal niet de enige zijn geweest die werd geprikkeld door deze prijsstelling. Vanwege de uitrusting van de fiets heb ik er tien tientjes voor geboden en zo mocht ik de gelukkige eigenaar worden van deze gele draak. Hij is voorzien van een 3x7 Dualdrive achternaaf, hydraulische Magura velgremmen, spatborden, bagagedrager. Uitgerust met de banaan- en toptassen die ik erbij kreeg een ideale fiets voor woon-werk verkeer of een langere tocht wanneer ik eens iets anders wil fietsen dan de Quest.

Het ideale aantal fietsen is door Jan-metdefiets al eens in een wiskundige formule vervat: het ideale aantal fietsen is n + 1.
Als je een Quest en een M5 LowRacer hebt, dan mis je natuurlijk nog een comfortabele open ligger met onderstuur (en een trike, maar je kunt niet alles hebben). Maar de echte reden om voor deze gele ligger ruimte te maken in mijn garage is dat ik hoop dat mijn vrouw er mee overweg kan. Tot zover heb ik haar nog niet met het ligfietsvirus kunnen besmetten, maar met deze wat meer toegankelijke fiets hoop ik daar in te slagen.
  
Net aangekomen, vóór de behandeling


Nadat ik de fiets vrijdagavond heb opgehaald kon ik er zaterdag mee aan de slag. Met nieuwe versnellingskabels, lucht in de banden en een drupje olie hier en daar is de fiets weer rijdbaar. Een nachtje in een bak met olie en behandeling met een staalborstel lijken de ketting te kunnen redden.
Na het verwijderen van stof en niet werkende accessoires ziet de fiets er ook weer netjes uit. Op weg naar Maia Ligfietsen voor een nieuw kilometertellertje. Precies daar aangekomen breekt de zojuist schakel-voor-schakel soepel gemasseerde ketting. Juist, dat was te verwachten. Wel goed getimed. Met een nieuwe ketting fietst de fiets weer als nieuw. 

Na de behandelingEn klaar voor een fietsvakantie?5 opmerkingen:

 1. De formule n+1 is echt de beste wiskundige formule die er is. Ik gebruik deze formule al jaren en het bevalt mij erg goed.

  Leuke fiets trouwens: de Dragon

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zag je rit op Strava, zo'n Dragon is sneller dan hij lijkt? Mooie kettinglijn en comfortabele zit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Duidelijk minder snel dan de M5 en uiteraard trager dan de Quest maar 30-35 km/uur is goed te doen. En comfortabel, al moet ik de zithouding nog een beetje aanpassen.

   Verwijderen
 3. Lijkt me inderdaad een prima opstapper. Als je de wederhelft hier warm voor kunt maken, kunnen jullie gezellig samen toeren. Makkelijker dan met twee velomobielen...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb er ook even aan gedacht om 'em op te gaan halen.
  Brings back memories.
  Ergens in de vorige eeuw, tijdens een ligfiets opstapdag in Leiderdorp bij Swift heb ik gepoogd om te rijden op een Flevobike (wat niet lukte) en ging huiswaards met een foldertje van Optima.
  De Dragon, dat zou mijn ligfiets moeten worden.
  Om een of andere reden is het er verder nooit van gekomen en ben ik jaren later gestart met een 2e hands Escape Shjess. (ja, zo heette 'ie echt !)
  Affijn, ik weet dat deze Dragon bij jou in goede handen is, veel veilige kilometers !

  BeantwoordenVerwijderen