zondag 24 juli 2016

Optimalisatie

De Optima Dragon die ik een week geleden aan mijn fietsenvloot kon toevoegen had nog één klein maar storend gebrek.
De kooi van de Shimano 105 achterderailleur is te kort voor de gemonteerde cassette waardoor de derailleur klemloopt tegen het grootste kransje zodra de derailleur bij terugtrappen ook maar iets wordt meegetrokken met de ketting. Bij vooruittrappen is er geen probleem. De zaak loopt alleen subiet klem bij terugtrappen met de ketting op het grootste kransje geschakeld. 
Nu wil ik juist in die lichtste versnelling de pedalen wel eens een halve slag terugdraaien om ze in de juiste stand te zetten om weer vlot weg te kunnen rijden. Niet terug kunnen trappen kan dus best lastig zijn. De positie van de derailleur veranderen noch de verstelschroefjes bieden hiervoor soelaas. Wat dan, een nieuwe derailleur monteren of de derailleur zo afstellen dat niet meer op het grootste kransje geschakeld kan worden?
Goedkoper dan een nieuwe derailleur en fraaier dan het onbereikbaar maken van het lichtste verzet: zorgen dat de derailleur niet meer meegetrokken kan worden. Door de kettingbuis tot vlakbij de derailleur te schuiven houdt de kettingbuis de derailleur op z'n plaats. Een kleine inkeping voorkomt dat het kettingwieltje in de kettingbuis hapt. Bij vooruittrappen en schakelen verandert er niets, terugtrappen kan nu zonder problemen in alle versnellingen en de ketting is nog beter beschermt ook. Dat is het mooie van fietstechniek: een oplossing kan zo simpel en goedkoop zijn.
1 opmerking: