zondag 23 december 2018

Het licht zien

Kortgeleden is het achterlichtje van mijn Quest er mee uitgescheden. Kan gebeuren, na bijna 100.000km. Gelukkig is de kont van de Quest voorzien van drie extra rode ledjes die fungeren als remlicht maar ook permanent kunnen branden voor extra zichtbaarheid. Eigenlijk geen probleem dus, al moet ik het ene ledje binnenkort wel even vervangen. Best een klus, want de fiets moet hiervoor worden 'gesplitst'. 16 inbusboutjes los- en weer vastdraaien op lastig bereikbare plaatsen is niet mijn favoriete werkje.

Ik schrok er wel van toen ik ontdekte dat het achterlicht het niet deed: een deel van de rit had ik zonder achterlicht gefietst. Geen fijne gedachte in deze donkere dagen. Bovendien fiets ik regelmatig stukjes op de rijbaan... Mijn snelheid is als die van een bromfiets en ik ben goed zichtbaar maar dan moet het achterlicht het wel doen!

Graag zou ik tijdens de rit kunnen zien of het achterlicht nog brandt. Ik controleer dat regelmatig door te letten op de weerspiegeling in reflectoren of in ramen maar dat kan beter. Als ik geen rode gloed zie weerspiegelen dan denk ik dat het aan mij ligt, niet aan het lampje. Daarom dacht ik wel eens over het installeren van een glasvezeldraadje of een controlelampje maar het kan eigenlijk veel eenvoudiger: een spiegeltje.

In een doos met restonderdelen heb ik nog wel een klein rond spiegeltje liggen. Ik boor het gat van één van de boutjes waarmee de onder- en bovenkant verbonden zijn iets groter en steek het boutje van de spiegel er door. Een ringetje en een moertje er op, aandraaien, klaar. Alleen nog even afstellen.Vanachter het stuurtje kan ik nu het rode licht zien. Geen verassingen meer en geen zorgen over de zichtbaarheid. Als ik nu geen rode gloed zie, dan is er echt iets mis.

4 opmerkingen:

 1. Ik heb het juist andersom. Bij mij blijft mijn remlicht vaak branden. Terwijl dat niet moet. En dat is lastig te zien natuurlijk omdat mijn gewone licht ook brand, ik kan wel via mijn buitspiegel met een klein beetje moeite zien of mijn achterlicht brand. Maar niet of de remlichten aan of uit gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn achterlicht lekt niet naar binnen, dus zou dit niet werken. Ik kan het wel zien door m'n mobiel met frontcamera buitenboord te houden. Maar niet echt tijdens het rijden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijn DF heeft een mogelijkheid rem-en achterleds te bereiken van buitenaf de koets. Door het u-vormig plaatje waar ze op gemonteerd zitten los te trekken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik heb bij de mijne het voordeel dat ik ter hoogte van de spiegels 2 10mm leds heb zitten (breedte markering en deze verlichten de zijkant van de fiets) deze zitten laag genoeg dat ze mij niet storen maar je zit vrij snel als ze niet werken .accidenteel al eens de batterij losgetrokken tijdens het rijden .

  BeantwoordenVerwijderen