zondag 15 februari 2015

Van de fiets gevallen

Soms valt er iets van een vrachtwagen, soms van een fiets. Als je pech hebt verlies je iets, als je geluk hebt vind je iets. Vorige week had ik geluk en vond ik iets wat van een fiets was gevallen: een Garmin navigatiesysteem van het nieuwste type. Het was tijdens een boswandeling met mijn vrouw ergens in de provincie Barcelona, waar ik ben opgegroeid. Dus als je laatst zo'n ding verloren bent ergens in dit gebied mag je je melden.

Tja, plots valt je oog op iets langs het bospad, raapt het op en dan zie je dat je een nagelnieuwe Garmin in je handen hebt. Met de folie nog op het scherm. Wat doe je dan? Laten liggen voor als de eerlijke verliezer weer langskomt? Dat leek mij niet zo'n goed idee. Wij hebben de vondst gemeld bij het bezoekerscentrum vlakbij de vindplaats. Ik heb het apparaat doorgevlooid op zoek naar gegevens van de verliezer. Ik weet nu wel zijn geslacht, lengte, gewicht en leeftijd maar niet zijn telefoonnummer of adres. Ook de gereden routes bieden geen aanknopingspunt: die gaan allemaal van de ene plaats in het bos naar een andere plaats in het bos. Registratie van het toestel op de Garmin site leverde ook geen 'conflict' op. Het toestel was nog niet geregistreerd. Tja, wat kun je nog meer doen om de eigenaar terug te vinden? Ik heb vruchteloos gegoogled op alle termen die ik kon verzinnen. 
Ik snap ook eigenlijk niet hoe je zo'n ding van je fietsstuur verliest zonder het snel door te hebben maar hoop nu maar vanuit dat degene die het apparaat verloren is de aankoop betaald heeft met zijn creditcard zoals in Spanje heel gebruikelijk is. Bij de meeste creditcardmaatschappijen zijn aankopen drie maanden tot een half jaar na aankoop vanzelf verzekerd tegen diefstal of verlies.

Hoewel ik het apparaat nog steeds niet als mijn eigen beschouw, het is in elk geval in goede handen gekomen...

4 opmerkingen:

 1. Als je de juiste kabeltjes hebt kun je wellicht de bestanden die erop staan uitlezen.
  Zo kun je de startpunt en eindpunten bekijken en wellicht vlakbij zijn/haar startpunt/huis uitkomen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een gewone mini-USB is voldoende. De paar opgenomen tracks zijn allen heel verschillend, beginnen noch eindigen geen van allen op dezelfde plaats en allemaal van een plaats ergens midden in het bos naar een andere. Ik dacht dat ik bij het registreren van het toestel wel iets tegen zou komen, maar evenmin. Het serienummer zal ook op de doos staan dus de eigenaar kan nog steeds via deze weg bij mij uitkomen.

   Verwijderen
 2. Waren de taalinstellingen ook in het Spaans?
  Lijkt in ieder geval van een mountainbiker te zijn als het midden in het bos was.
  En doordat je zijn geslacht weet valt in ieder geval de helft van de bevolking al af, dat valt mee ;-)

  Ik heb in mijn Garmin mijn huisadres als favoriet erin staan (voor het geval dat).

  Misschien was Sinterklaas alvast een van de cadeautjes voor 2015 aan het 'testen' (omdat de plastic folie er nog op zat ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De taal stond inderdaad ingesteld op Spaans. Catalaans is niet beschikbaar in de Garmin...
   Ik heb het adres van het politiebureau het dichtst bij mijn woonadres als thuisadres ingesteld. Is veiliger dan woonadres... En daarnaast mijn telefoonnummer.
   Als het een test van Sinterklaas was, dan is de test geslaagd. Als de eigenaar zich nog meldt dan weet ik in elk geval welk navigatiesysteem ik graag zou willen hebben. Is toch een heel stuk beter dan de eenvoudige Magellan Explorist 110 die ik al had of een navigatie-app op de telefoon.

   Verwijderen